A5 Administratie BTW Quick Tips

Hohoho, is het relatiegeschenk aftrekbaar?!

Het wordt weer sneller donker, de koude dagen breken aan en je hebt zelfs je voorruit al moeten krabben. Dus wordt het langzaam tijd om je eindejaarsgeschenk uit te zoeken. Want het is belangrijk om aandacht te geven aan je klanten of juist die leveranciers die snel en accuraat voor je werken. Een goed gevuld kerstpakket of relatiegeschenk is de manier om de band met je klanten of leveranciers te versterken.

Maar wat mag dat kosten??? Die zuurverdiende centen wil je natuurlijk zelf houden. Dus is het logisch dat je even nadenkt alvorens je een pakket van € 100,- gaat weggeven.

Maar zijn die kosten niet gewoon aftrekbaar als zakelijke kosten?

De aanschaf van een relatiegeschenk mag je opvoeren als zakelijke kosten. Echter komt daar wel een correctie op. Een relatiegeschenk valt namelijk onder de zogenaamde “gemengde kosten”, waarop een aftrekbeperking zit van 20% bij de ZZP’er of 26,5% bij de BV. Dat betekent dus dat je 80% of 73,5% van de kosten mag aftrekken als zakelijke kosten.

Is de btw aftrekbaar?

Normaal gesproken wel! Maar bij een relatiegeschenk is dat anders, je mag daarover de BTW pas terugvorderen als de ontvanger ook de btw zou kunnen aftrekken (als zij het zelf zouden kopen). Ook mag je maximaal €227,- aan relatiegeschenken per relatie uitgeven.

Tips!

Maak zelf leuke presentjes. De kosten zijn lager en je hebt een veel groter effect!

De Belastingdienst wil weten aan wie je een relatiegeschenk hebt gegeven, dus schrijf op de inkoopfactuur de namen van je relaties!

Overdrijf niet met het aantal relaties, het moet aantoonbaar zakelijk zijn!

Betaal cadeaubonnen met de zakelijke bankpas en vraag om een factuur.