De btw wordt verhoogd
BTW

Wijziging BTW, wat moet ik ermee?!

Wijziging BTW

In december 2018 was het voor elke ondernemer hectisch. Snel proberen om nog even je doelstellingen voor 2018 te halen betekent veel werk en weinig tijd voor je administratie. Komt dan ook nog een wijziging BTW voorbij.

Ronde prijzen

Wat betekent die 3% stijging voor jou nu eigenlijk? Het lage BTW tarief van 6 % is per 1 januari 2019 verhoogd. Niet met de CBS-index maar direct tot 9 %. Dat heeft voor jou als ZZP’er dus behoorlijke impact op je resultaat. Of pas je toch je prijzen aan? Dat wil je natuurlijk wel graag in euro’s uitgeteld zien! Stel je hebt een restaurant en houdt graag vast aan ronde prijzen. De gyrosschotel kost nu € 10,-. Die gaat jou met de verhoogde BTW € 0,28 meer kosten als je je prijs niet verhoogd. Ach wat is nu € 0,28 ??? Dat valt zeker reuze mee. Maar natuurlijk verkoop je meer dan alleen 1 gyrosschotel. Op jaarbasis kom je met een omzet van €100.000,- dan al snel uit op een krappe € 3.000 aan marge. Tel uit dat verlies…

“Op jaarbasis kom je met een omzet van €100.000,- dan al snel uit op een krappe € 3.000 aan marge. Tel uit dat verlies…”

Moet ik mijn prijzen aan gaan passen?

Nu zijn er nog diverse partijen aan het lobbyen om toch op die 6 % te kunnen blijven. Helaas zal die moeite niet veel effect hebben op deze strenge regelgeving. Pas als zelfstandige dan ook direct je prijzen aan in de kassa én op je menukaart. Nu staat € 10,28 op je menukaart ook niet zo netjes. De stap naar € 10,50 is dan snel gemaakt. Maar wil je die grote stap voor alle artikelen nemen? Zijn die ronde prijzen op de menukaart niet veel fijner?! Neem dan eens door van welke artikelen je evenveel stuks verkoopt. De een verhoog je tot € 10,50 de ander niet. Zo blijft je margeverlies beperkt en ziet je menukaart er toch strak uit.