Het jaar financieel afsluiten
A5 Administratie Quick Tips

Het jaar financieel afsluiten: Hoe doe je dat?

Het jaar 2020 is (gelukkig) bijna voorbij, dat betekent dat het boekjaar gesloten dient te worden. Ben jij benieuwd wat je nu al kunt doen om het jaar financieel goed af te sluiten? In deze blog zullen we uitleggen welke stappen je nu al kunt ondernemen.

Inkoopfacturen

Zorg dat alle inkoopfacturen met een factuurdatum in 2020 in de administratie worden opgenomen. Het maakt niet uit of je deze facturen al betaald hebt of pas in 2021 gaat betalen. Verwacht je nog kosten over 2020 maar heb je op 31-12-2020 de factuur nog niet ontvangen? Geef dit dan door, dan zullen wij de kosten als overlopende post opnemen in de administratie. Heb je toevallig bonnetjes met je eigen bankrekening betaald? Overleg dan even met ons!

Tip 1: Neem alle inkoopfacturen en bonnetjes met een datum in 2020 op in de administratie

Verkoopfacturen

Zorg dat alle verkoopfacturen met een factuurdatum in 2020 worden opgenomen in de administratie. Dus ook die facturen die nog niet zijn betaald. Wil je weten hoe de facturen er uit moeten zien? Check dan de factuurvereisten van de Belastingdienst?

Indien je een factuur hebt verzonden in 2020 maar de werkzaamheden pas in 2021 gaat uitvoeren dan is het belangrijk om de omzet pas in 2021 op te nemen, ook dit is een overlopende post. Hetzelfde geldt voor werkzaamheden die je reeds hebt verricht in 2020 maar nog niet hebt gefactureerd. Geef overlopende posten altijd door aan ons zodat we deze op de juiste manier kunnen verwerken in het resultaat.

Tip 2: Zorg dat alle omzet van 2020 wordt opgenomen in 2020 en factureer in 2021 zo snel mogelijk je verrichte werkzaamheden over 2020

Voorraad

Indien je producten of goederen verkoopt is het verstandig om op 31-12-2020 je voorraad te tellen. Op basis van de getelde voorraad kan de waarde van de voorraad correct opgenomen worden op de balans.

 Tip 3: Plan alvast een moment in om de voorraad te tellen

Investeringen / Afschrijvingen

Heb je het afgelopen jaar inventaris, machines of iets dergelijks aangeschaft met een minimale investeringswaarde (per stuk) van €450,-? Voor investeringen geldt dat het geen kosten betreffen maar dat ze opgenomen dienen te worden op de balans als vast actief. Het vast actief schrijf je daarna in meerdere jaren af waardoor je de kosten gespreid in het resultaat opneemt. Op de site van de belastingdienst kun je zien wat de afschrijvingstermijnen zijn. Misschien kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bel ons even om te kijken welk bedrag je nog moet investeren in 2020.

Tip 4: Stel een activastaat op en maak een afschrijvingsschema! Maak je gebruik van Exact? Dan is de activastaat al door ons opgesteld.

Privégebruik auto opnemen in de laatste btw aangifte

Heb jij in de zakelijke auto ook priveritten gemaakt in 2020? Geef dat dan tijdig door aan ons. In de laatste BTW aangifte van 2020 geven wij dat aan. Zo krijg je geen overbodige suppletie-aangifte over 2020.

Nu aan de slag!

Door snel aan te leveren kunnen wij aan de slag om het jaar financieel af te sluiten en weet jij tijdig wat je resultaat in 2020 is geweest. Zo leg je met met een frisse blik de focus op 2021.

Tip 5:  Check onze blog over de bewaarplicht. Zo weet je precies wat door de schredder kan!