Zakelijke rit
A5 Administratie News & Events Quick Tips

Zakelijke rit?

Met je bedrijfsauto naar een pretpark of lekker naar het strand? Bedenk je vooraf dat dit geen zakelijke rit is. Zeker niet als je met je gezin op stap gaat i.p.v. naar een zakelijk evenement. Wat kun je nu het beste doen om een controle van de Belastingdienst voor te zijn?

Bijtelling

Dat is eigenlijk heel simpel. Je neemt gewoon bijtelling op de zakelijke auto. Dat geeft je vrijheid om alle privé-ritjes te doen. Nu is het woord “bijtelling” niet het eerste woord wat je als ondernemer wilt horen. Maar feit blijft dat ook dit voordelig kan zijn voor je onderneming.
Bij het kiezen voor de bijtelling is het mogelijk om alle autokosten op de zaak te boeken. Afschrijving, brandstof, verzekering en wegenbelasting zijn dan kosten voor je onderneming. Samen met eventueel onderhoud of je ANWB abonnement compenseren deze kosten de bijtelling.

Maar wat is die bijtelling dan?

Op je nieuwe auto is de bijtelling of 12% (bij elektrische auto’s tot/met bedrag van € 40.000) of 22% op een brandstofauto. Als bijtelling boek je dit percentage x catalogusprijs als winst. En over elke winst betaal je belasting. Daardoor is de bijtelling het voordeligst als je veel autokosten hebt.

Heb je zelfs meer kosten dan bijtelling? Dan trek je per saldo kosten af van je winst.

Heb je minder kosten dan de bijtelling? Dan corrigeer je de bijtelling naar maximaal de kosten.

Alleen zakelijk rijden

Dat kan om bijtelling te voorkomen. Heel belangrijk hierbij is wel dat de kilometers kan aantonen. Een sluitende kilometeradministratie is nog niet zo makkelijk. Dus adviseren wij om daar een GPS trackingsysteem in te laten bouwen.

Je mag in dit geval 500km per jaar privé rijden. Maar dat moet wel kloppen in je kilometeradministratie.

En die busjes dan?

Voor bestelbusjes gelden weer andere regels. Rijdt je er zelf in? Dan gelden bovenstaande regels. Maar rijdt je personeel in een bus van de zaak? Dan kun je daar afspraken over maken. Indien ze echt alleen bedoeld zijn voor werkverkeer dan mag je dat met personeel afstemmen in bijvoorbeeld een contract. Bij de Belastingdienst is het dan mogelijk om een verklaring aan te vragen. Die verklaring heet : uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto.  Overleg wel even met ons of dit de beste oplossing voor je is.

Met een verklaring “uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” hoef je geen kilometers bij te houden en is bijtelling niet nodig.

Toch naar dat pretpark en wil je geen gedoe?

Pak een andere auto, bijvoorbeeld die van je partner.

Betaal je puntzak friet niet met de zakelijke pinpas, dan geef je een controleur aanleiding om je kilometeradministratie te controleren.

Laat personeel de bestelbus op de zaak parkeren.